Muhasebe ve Vergi Uygulamaları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Oğuzhan BOZATLI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Oğuzhan BOZATLI
Sekreter
İdari Hüseyin KAYABAŞI
Tarihçe
Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri alması, bu derslerden başarılı olması ve uygulma stajını yapması gerekmektedir.

Tüm dersleri aldığında Genel Not Ortalamasının (GNO) en az 2.00 olması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.
Kazanılan Derece
Ön Lisans
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci bu alandan öğrenci kabul eden bilim dallarında lisans programlarına DGS ile geçiş yapabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri alması, bu derslerden başarılı olması ve uygulma stajını yapması gerekmektedir.

Tüm dersleri aldığında Genel Not Ortalamasının (GNO) en az 2.00 olması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler, Kamu sektörü ve özel sektör işletmelerin de hizmet, üretim ve faaliyetlerinde,
Bilgisayarlı muhasebeyi yürüten meslek elemanları kamu sektöründe ve özel sektörde,
Muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe bölümlerinde, Maliye Bakanlığının çeşitli birimlerinde ve özellikle vergi dairelerinde görev alabilirler. Muhasebe ve vergi uygulama meslek elemanlarının vergi dairelerinde, muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe servislerinde, muhasebe programı yapan işyerlerinde,
Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ile Yeminli Mali Müşavir bürolarında yardımcı eleman,

Bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri isletmelerinde, muhasebe elemanı,
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler yarıyıl içi sınav ve çalışmalarından başka, bir de yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin her yarıyılda yılda en az bir ara sınavı yapılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavları yüksekokul müdürlüğünce belirlenerek, ilan edilen tarih, yer ve saatte yapılır. Yüksekokul Kurul kararıyla ayrıca staj, uygulama, laboratuar sınavları açılabilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girebilmek için;

Kayıt yenilemek,
Teorik dersin en az % 70'ine devam etmek,
Dersin varsa uygulama ve laboratuarının en az % 80'ine devam etmek ve başarılı olmak,
Yarıyıl/yıl içinde yapılan ara sınavlara katılmak gerekir. Ders ve laboratuarlar ayrı değerlendirildiğinde yukarıdaki başarı koşulları laboratuarlar için de aynen geçerlidir. Bir dersin başarı notu bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak bulunur. Bağıl değerlendirme yöntemine göre bir öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirlenmesi için, öncelikle mutlak değerlendirme yönteminde olduğu gibi ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/yıl sonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır. Bu not değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4’lük sisteme uyarlanır. Bu değerlendirmede ara sınav ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu veya yıl sonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 60 dır. GNO’su en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF), (FD), (NA) veya (K) olmaması koşulu ile başarılı sayılır. GNO’su 2.00’ın altında olan öğrenci başarısız sayılır.
Başarısız durumda olan öğrenciler, danışmanın önerisi ve bölüm başkanının onayı ile (DC) ve (DD) notu aldıkları dersleri tekrar edebilir.



https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=310