Harita Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Harita Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Nuri ERDEM
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Pınar KARAKUŞ
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Bahadır ÇELİK
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Selim Serhan YILDIZ
BEK Üyeleri
Doç. Dr. Fazıl NACAR
Tarihçe
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde Jeodezi Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 28.05.2009 tarih ve 015742 sayılı yazısıyla açılmıştır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 12.03.2014 tarihli toplantısında, 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, bölümün isminin Harita Mühendisliği olarak değiştirilmesi uygun görülmüştür.

2016-2017 eğitim-öğretim yılında bölüme öğrenci alınması konusundaki teklif; 15.01.2016 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d ve 7/h maddeleri ile 3843 sayılı Kanun’un 4. Maddesi ile 2809 sayılı Kanun’un 6. Maddesi ile Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7. Maddesi uyarınca karara bağlanmıştır.

Bu kapsamda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü, 2016-2017 öğretim yılında 40 öğrenci kontenjanı ile normal öğretime başlayacaktır, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı açılması uygun görülmüştür.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Harita Mühendisliği Lisans Programı alanında Lisans Derecesi (Fen Bilimleri) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
OKÜ Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 8 dönemde 240 AKTS lik tüm dersleri başarı ile bitirmek ve genel not ortalaması en az 2.00/4.00 olmak, iki kez 30 (toplam 60) iş günü staj yapmak, bitirme projesi gerçekleştirmek.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız mesleki faaliyetlere altlık oluşturacak yatay ve düşey kontrol ağlarının oluşturulması, yeryüzü hareketlerinin izlenmesi ve mühendislik yapılarının kontrolü için deformasyon ölçmeleri ve değerlendirilmesi, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, metro, tünel projeleri ve araziye uygulanması,uydulardan yararlanarak konum belirleme ve araç takip sistemleri, hava fotoğrafları ve uydu görüntüleri yardımıyla veri toplama ve işleme, yersel fotoğraflarla restorasyon faaliyetlerine altlık oluşturacak planların çizimi, çeşitli çalışmalara altlık oluşturacak büyük, orta ve küçük ölçekli sayısal(dijital) ve basılı topografik ve tematik haritaların üretimi,mekansal verilere ve haritalara ilişkin çeşitli multimedya ,görselleştirme çalışmaları ve internet tabanlı sunumları, çeşitli konulara ilişkin mekansal veri tabanlarının ve coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri ve ilgili hukuki çalışmalar,imar uygulamaları,kadastro çalışmaları,kamulaştırma, taşınmaz (gayrimenkul) değerlemesi üzerine faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda çalışmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
1 ara sınav ve 1 final sınavı vardır. Bununla birlikte ödev, proje, laboratuar uygulamaları da genel not ortalamasını belirlemede kullanılabilir. Vize notunun en az 25, final notunun ise en az 30 olması gerekmektedir. Yarıyıl sonu sınavının ders başarı notuna etkisi en az %40, en çok %60 olacak şekilde, dersin öğretim elemanı tarafından belirlenir. Ayrıca final sınavından başarısız olan öğrenci, bütünleme sınavına girebilmektedir.



https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5527