Uluslararası İlişkiler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Uluslararası İlişkiler Bölümünün misyon ve vizyonuna uyumlu olarak, ülkesel, bölgesel ve küresel ölçekte Uluslararası İlişkiler alanında karşılaşılan sorun ve yenilik alanlarına hakim olabilecek ve bunlara yönelik politikalara katkıda bulunabilecek kapasitede objektif, açık ve ileri görüşlü, takım çalışmasını bilen öğrenciler yetiştirmek hedeflenmektedir. Bu çerçevede gerekli fiziksel ve donanımsal altyapı ve akademik ortamı oluşturup öğrencilerimizi iş hayatına ve lisansüstü eğitime hazır hale getirerek, hayat boyu öğrenme ve kariyer geliştirme taleplerini karşılamak temel amacımızdır.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Selim Coşkun
Sekreter
İdari Fatma Kök
Tarihçe
Uluslararası İlişkiler Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında lisans düzeyinde öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Uluslararası İlişkiler Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Uluslararası İlişkiler Bilim Dalında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olabilmek için 240 AKTS ders yükünün tamamlanması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programın mezunları her şeyden önce gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde dış ilişkiler alanında istihdam olanağına sahiptirler. Dışişleri bakanlığı haricinde giderek artan oranda gerçekleşen karşılıklı uluslararası ilişki ve işbirliği ortamı içerisinde kamuda her kurum, bu alanda gerekli eğitimi almış kişileri istihdam etmektedir. Bunun ötesinde her ne kadar ülkemiz açısından yeni olsa da ulusal ve yerel düzeyde araştırma ve düşünce kuruluşlarına olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Bu kuruluşların artan orandaki ihtiyacı en çok da yetişmiş elemandır. Bunun ötesinde Uluslararası İlişkiler bölümü mezunlarına en fazla ihtiyaç duyan kurum kamu sektöründe, doğal olarak, Dışişleri Bakanlığıdır. Artık çok yönlü dış ilişkiler yürüten bakanlığımız bu iş yükünün altından kalkmak için her dönem düzenli olarak kadro ilanları açmaktadır. Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları bu ilanlarda en çok talep edilen eğitilmiş insan grubunu oluşturmaktadır. Ulusal düzeyin yanında yerel düzeyde de faaliyet gösteren kuruluşların ve firmaların da alanda yetişmiş alanda ihtiyaçları olmaktadır.Uluslararası İlişkiler bölümünün çok disiplinli bir bölüm olması sebebi ile bölüm mezunları aşağıda yer alan kamu ve özel sektör kuruluşlarında meslek memuru, uzman, uzman yardımcısı, yönetici, araştırmacı, akademisyen vb. unvanlar ile istihdam edilebilir:

Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Bakanlığı
Başbakanlık
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı
Dış Ticaret Müsteşarlığı
Uluslararası Örgütler
Sivil Toplum Kuruluşları
Medya
Lojistik ve kargo (deniz, hava ve kara) taşımacılığı yapan işletmeler
Bankalar
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
TİKA
Uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırma merkezleri
Akademik araştırma merkezleri
Ölçme ve Değerlendirme
Her sınavın değerlendirmesi özeldir. Yönetmeliğin çizdiği sınırlar içerisinde her ders Bologna tanımlarında açıklanmaktadır.



https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5638