Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
1GMS725GASTRONOMİDE ÜRÜN GELİŞTİRME VE DUYUSAL ANALİZ2+2+03605.07.2024

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.)
Öğrenim Türü İkinci Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı öğrenciye duyusal analiz yöntemlerini, analiz sonuçlarının değerlendirilmesini ve bu konudaki gelişmeleri öğretmek.
Dersin İçeriği Duyusal analizin ilkeleri, duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Yrd.Doç.Dr. Mevhibe TERKURAN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gıdalarda duyusal değerlendirme / Tomris Altuğ, Yeşim Elmacı Altuğ, Tomris 2005
Dersi veren öğretim üyesinin güncel literatüre göre hazırladığı ders notları.
Ders Notları MEGEP-Duyusal Test Teknikleri/541GI0094
Ankara-2012.
Sensory Evaluation of Food Principles and Practices, Harry T. Lawless ve Hildegarde Heymann, 2005.

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %20
Alan Bilgisi %80

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 13 3 39
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 5 4 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 112

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenciler duyusal analizi gerçekleştirmek için gerekli bilgileri edinirler.
2 Duyusal analizde görev yapacak panelistlerin seçimi ve eğitimi ile ilgili bilgileri edinirler.
3 Duyusal analiz için uygun duyusal panel koşullarını sağlama yeteneği kazanırlar.
4 Duyusal analizin tüketici tercihlerinin belirlenmesinde kullanımı hakkında bilgi edinirler
5 Gıdaların raf ömrü testlerinde duyusal analizlerin kullanımı hakkında bilgi edinirler.
6 Duyusal analiz için deney tasarımı ve örnek hazırlama konusunda tecrübe kazanırlar.
7 Duyusal analiz sonucunda elde edilen sonuçların sunulması ve yorumlanması konusunda tecrübe kazanırlar.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıdaların kalite karakteristikleri. Bölüm 1. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
2 Duyusal analizin tanımı ve tarihsel gelişimi hakkında bilgilendirme. Bölüm 2. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
3 Duyusal analizde panelist seçimi, panelist eğitimi ve performans değerlendirme. Bölüm 3. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
4 Duyusal analiz laboratuvarının taşıması gereken özellikler, ürün ve panelist kontrolü. Bölüm 4. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
5 Duyusal analiz yöntemleri: Farklılık testleri. Bölüm 5. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
6 Duyusal analiz yöntemleri: Beğeni testleri. Bölüm 6. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
7 Duyusal analiz yöntemleri: Lezzet profil analizi. Bölüm 7. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
8 Ara sınav Sınav sorularının hazırlanması/genel tekrar. 7 Haftalık ders notları.
9 Duyusal analiz yöntemleri: Doku profil analizi. Bölüm 9. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
10 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı. Bölüm 10. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
11 Tüketici saha testleri ve anket dizaynının nasıl yapılacağının irdelenmesi. Bölüm 11. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
12 Kalite kontrol ve duyusal raf ömrü (stabilite) testlerinin irdelenmesi. Bölüm 12. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
13 Öğrenci sunumları-duyusal analiz örneği hazırlanması ve sunulması/uygulamalar. Bölüm 13. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
14 Duyusal analiz yapılması-değerlendirme ve analiz metodlarının irdelenmesi/uygulamalar. Bölüm 14. İlgili kaynaklara göre hazırlanmış ders notları.
15 Final sınavı. Sınav sorularının hazırlanması/genel tekrar. 14 -haftalık ders notları.

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19 P20
Tüm 5
Ö1 5 5
Ö2 5 5 5
Ö3 5 5 5
Ö4 5 5 5 5 5
Ö5 5 5
Ö6 5 5 5 5
Ö7 5 5 5 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=242058&lang=tr