| Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Dökümanlar |
| 1 |
LİPİTLER/YAĞLAR
Lipitlerin Kimyasal Yapısı ve Ortak Özellikleri
Lipitlerin Sınıflandırılması
Yağlar ve Yapı Taşları
Gliserol (Gliserin)
Yağ Asitleri
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin hazırladığı konu ile ilgili güncel literatürler.
|
| 2 |
Esterleşme ve Yağ Oluşumu
Mumlar
Bileşik (Konjuge) Lipitler
Fosfolipitler
Sfingolipitler
Fosfatsız Lipitler (Glikolipitler)
Lipit Bileşenleri (Türev lipitler)
Steroitler
Renk Maddeleri (Lipokromlar)
Lipitlerin Vücut Çalışmasındaki Fonksiyonları
Lipitlerin Gıda İşlemedeki Fonksiyonları
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin hazırladığı konu ile ilgili güncel literatürler.
|
| 3 |
YAĞLARIN ÖZELLİKLERİ
Yağların Fiziksel Özellikleri
Yağların Yoğunluğu
Yağların Erime Noktaları
Yağların Kristal Yapısı
Yağların Çözünürlükleri
Yağların Işık Absorbsiyonu
Yağların Kimyasal Özellikler
Hidroliz
Sabunlaşma
Ara Esterleşme
Yeni Moleküllerin Oluşması
Yağların Çift Bağlardaki Kimyasal Olaylar
Kızartma Yağları
Trans Yağlar
Yağların kalite Özellikleri.
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin hazırladığı konu ile ilgili güncel literatürler.
|
| 4 |
TEREYAĞI ÜRETİMİ VE KALİTE ÖZELLİKLERİ
KREMA ELDESİ VE KREMAYA UYGULANAN ÖN İŞLEMLER
Tereyağının Tanımı ve Besin Değeri
Tereyağının Sınıflandırılması
Hammadde Özellikleri
Krema Eldesi
Kremaya Uygulanan Ön İşlemler
Kremanın Standardizasyonu
Kremanın Nötralizasyonu
Isıl İşlem
Kötü Tat-Koku Bileşenlerinin Uzaklaştırılması
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin hazırladığı konu ile ilgili güncel literatürler.
|
| 5 |
2. KREMANIN OLGUNLAŞTIRILMASI 2.1. Kremanın Soğutulması
2.1.1. Kremayı Soğutmanın Önemi
2.1.2. Plakalı Soğutucular
2.1.3. Borulu Soğutucular
2.2. Kremanın Olgunlaştırılması
2.2.1. Biyolojik Olgunlaştırma
2.2.2. Fiziksel Olgunlaştırma
2.2.3. Isı Programı (Kristalizasyon)
Tereyağı üretiminin diğer işlemleri, yayıklama, yıkama…vb. devamı..
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 6 |
TEREYAĞININ TUZLANMASI VE MALAKSE EDİLMESİ (YOĞURMA) ve diğer üretim aşamaları ile depolama ile ilgili önemli bilgilendirmeler…
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 7 |
ZEYTİNLERİN TEMİZLENMESİ
Zeytin Hasat Zamanı Seçimi ve Zeytin Türünün Yağ Kalitesine Etkisi
Zeytinleri Temizleme işleminin Yağ Kalitesine Etkisi
Yıkama Makinesinin Kullanımı ile İlgili Hususlar
Yıkama Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 8 |
Ara sınavın yapılması.
|
Ara sınav için 8 7 haftalık konuları kapsayan sınav sorularının hazırlanması
|
Dersin öğretim Üyesinin hazırladığı sınav soruları.
|
| 9 |
2. ZEYTİNYAĞI
2.1. Zeytinyağının Özelliği
2.1.1. Kimyasal Yapısı
2.1.2. Bileşimi
2.1.3. Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi
2.1.4. Duyusal Özellikleri
2.1.5. Fiziksel Özellikleri
2.1.6. Kimyasal Özellikleri
2.2. Dekantörden Çıkan Yağda Yapılacak Kontroller
2.3. Dikkat Edilecek Hususlar/Alınacak Önlemler
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 10 |
3-KARASU
3.1.Bileşimi
3.2.Özellikleri
3.3.Karasuya Karışan Yağ Miktarı Kontrolü
3.4.Dikkat Edilecek Hususlar/Alınacak Önlemler
Karasu Kullanım Alanları ve Arıtılması
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 11 |
4-PRİNA
4.1. Bileşimi
4.2. Özellikleri
4.3. Prinaya Karışan Yağ Miktarı Kontrolü
4.4. Dikkat Edilecek Hususlar/Alınacak Önlemler
4.5. Prinanın Kullanım Alanları
4.6. Prinayı Depolama Koşulları
Natürel Zeytinyağı üretimi ve özellikleri
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 12 |
BİTKİSEL YAĞ ÜRETİM İŞLEMLERİ
2.1. Bitkisel Sıvı Yağ Üretimi
2.1.1. Kabuk Ayırma ve Kavurma
2.1.2. Mekanik Presleme
2.1.3. Solvent Ekstraksiyonu
2.1.4. Rafinasyon
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 13 |
BİTKİSEL MARGARİN ÜRETİM İŞLEMLERİ-
AŞAMALARI
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 14 |
BAZI ÖNEMLİ EMİLSYON KAYNAKLARI
|
Ders konusu ile ilgili ders notlarının hazırlanması.
|
Dersin öğretim üyesinin ilgili kaynaklardan hazırladığı ders notları.
|
| 15 |
Yarıyıl sonu sınavının yapılması.
|
14 haftalık konuları kapsayan sınav sorularının dersin öğretim üyesi tarafından hazılanması.
|
Ders kapsamındaki hazırlanan sınav soruları.
|