Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
2GMS716GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ3+0+03605.07.2024

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.)
Öğrenim Türü İkinci Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Gıda üretiminde kalite kavramı ve kalite yönetim sistemlerinin gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasındaki önemi ve uygulamalarının açıklanması.
Dersin İçeriği Kalitenin tanımı, toplam kalite kavramı, toplam kalite yönetimi sistemi ve ISO-9000 standardları, Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkileri, Kritik Kontrol Noktalarının tanımlanması, HACCP, GMP sistemleri, gıda kalite karakteristiklerinin sınıflandırılması, gıdaların duyusal özelliklerinin tanımlanması ve objektif değerlendirilmesi, duyusal test teknikleri, besleyici öğelerin kontrolu, gıdaların kompozisyon analizi, istatistiksel kalite kontrol araçları.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Yüz yüze ve interaktif odaklı ders işlenmesi.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Mevhibe TERKURAN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Öğretim üyesinin konular ile ilgili hazırladığı güncel literatürler
Ders Notları : Topal Ş. 2001, Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul. T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları. Ayrıca güncel ISO:22000:2018 standardı ve uygulamaları ile ilgili öğretim üyesinin hazırladığı literatürler.
Ödevler 1 ödev/sunum
Sınavlar 1 arasınav-vize ve 1 adet final sınavı

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %20
Alan Bilgisi %80

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ödevler 1 5 5
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 109

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Bu dersi alan öğrenci, gıda üretiminde kalite kavramını anlar ve uygulamalarında değerlendirebilir.
2 Bu dersi alan öğrenci ulusrarası standartlar ve gıda güvenliği kalite yönetim sistemlerinin önemini kavrar.
3 Bu dersi alan öğrenci, HACCP sisteminin önemini ve gıda güvenliğini sağlamadaki etkisisni kavrar.
4 Bu dersi alan öğrenci, ISO:9001standardını ayrıntılı olarak kavrar ve gıda işletmelerine entegrasyonu ile bağlantı kurabilir.
5 Bu dersi alan öğrenci, ISO:22000:2018 Gıda Güvenliği Kalite Yönetim sisteminin önemini kavrar ve uygulamalarında entegrasyonu sağlamada istekli olur.
6 Bu dersi alan öğrenci, gıda işletmelerinde toplam kalite kavramını bilir ve uygulamalarında buna dikkat eder.
7 Bu dersi alan öğrenci günün teknolojik gelişmelerine ayak uydurur ve dijital servis işlemleri ve gıda dağıtımında e- ticaret kavramlarını bilir ve uygulamalarında kolay entegre olabilir.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Kalite kavramı ve kalite özellikleri Kalite anlayışının tarihsel gelişimi Hizmet kalitesi Konaklama hizmetlerinde kalitenin önemi Ders notlarının hazırlanması Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler.
2 Konaklama Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi Toplam Kalite Yönetimi Kavramının Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi İle İlgili Temel Kavramlar Toplam Kalite Yönetiminin Unsurları Ders notlarının hazırlanması Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
3 Konaklama hizmetlerinde kalite, imaj ve beklenti kavramları arasındaki ilişki Güvene dayalı ilişkiyi oluşturan faktörlerin sınıflandırılması Algılanan kalitenin değer üzerindeki etkisinin analizi Müşteri memnuniyetinin oluşmasında kalitenin rolünü ve önemi Ders notlarının hazırlanması Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
4 Verimlilik ve verimlilik ile ilgili bazı kavramların kalite ile ilgilerinin analizi Ders notlarının hazırlanması Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
5 Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
6 E-hizmet kavramını ve özelliklerinin açıklanması. Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
7 YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİNDE HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Risk Analizi) 1. BESİN KAYNAKLI HASTALIKLAR 1.1. Fiziksel Etmenler 1.2. Kimyasal Etmenler 1.3. Biyolojik Etmenler Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
8 Yarıyıl sınavının yapılması sınav sorularının hazırlanması ve sınavı gerçekleştirilmesi Dersin öğretim üyesinin hazırladığı sınav soruları
9 2.KRİTİK KONTROL NOKTALARI 2.1. Tanımı : HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point ) 2.2. HACCP Terminolojisi 2.3. Potansiyel Tehlikeli Besinler 2.5. Potansiyel Tehlike Oluşturmayan Besinler 2.6. HACCP Uygulamalarının Avantajları 2.7. HACCP Sisteminin Uygulama Aşamaları Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
10 YİYECEK-İÇECEK İŞLETMELERİNDE HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Risk Analizi) 2.1. Tanımı : HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point ) 2.2. HACCP Terminolojisi 2.3. Potansiyel Tehlikeli Besinler 2.5. Potansiyel Tehlike Oluşturmayan Besinler 2.6. HACCP Uygulamalarının Avantajları 2.7. HACCP Sisteminin Uygulama Aşamaları Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
11 ISO 9001- KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
12 ISO 9001- KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ-devamı Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
13 ISO 9001- Kalite yönetim sistemleri-devamı-yönetimin sorumluluğu Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
14 ISO 22000:2018- Kalite yönetim sistemi Ders notlarının hazırlanması ve düzenlenmesi Öğretim üyesinin hazırladığı güncel literatürler
15 Yarıyıl sonu sınavının yapılması Sınav sorularının hazırlanması ve sınavı gerçekleştirilmesi Dersin öğretim üyesinin hazırladığı sınav soruları

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19 P20
Ö1 5
Ö2 5 5
Ö3
Ö4 5 5
Ö5 5 5 5
Ö6 5 5 5
Ö7 5 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=242065&lang=tr