| Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Dökümanlar |
| 1 |
Gıdalardan Mikroorganizmaları Uzaklaştırma Yöntemleri
|
Amaç
Mikroorganizmaları Gıdadan Uzaklaştırma Yöntemleri
Yıkama
Kesme ve Ayıklama
Santrifüjleme
Filtrasyon
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 2 |
Mikrobiyal Aktiviteyi Yavaşlatma
|
Soğukta Muhafaza
Soğutmanın Mikroorganizmalara Etkisi
Soğukta Muhafaza Koşulları
Dondurarak Muhafaza
Ön İşlemler
Yöntemleri
Dondurma İşleminin Mikroorganizmalar Üzerine Etkisi
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 3 |
Gıdalarda KurutmaYöntemleri ile kurutmanın Gıdalar ve Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri
|
Kontrollü ve Modifiye Atmosferde Muhafaza
Kontrollü Atmosferle Muhafaza (CA)
Modifiye Atmosferde Ambalajlama (MAP)
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 4 |
Gıda Katkı Maddeleri İle Muhafaza
|
Gıda katkı Maddelerinin Taşıması Gereken Özellikler
Gıdalarda Katkı Maddelerinin Kullanımı
Gıda katkı Maddelerinin Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar
Gıdalarda Kullanılan Antimikrobiyal Maddeler
Gıdalarda Mikroorganizmaların Yok Edilmesi Amacıyla Kullanılan Koruyucular
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 5 |
Gıdalarda Mikroorganizmaların Yok Edilmesi Amacıyla Kullanılan Koruyucular
|
Asetik asit ve asetatlar
? Benzoik asit ve tuzları
? Sorbik asit ve tuzları
? Parahidroksibenzoik asit esterleri (parabenler)
? Propiyonik asit ve tuzları
Kükürtdioksit ve sülfitler
? Antioksidanlar
? Asitler - bazlar
? Enzimler
? Nitrit ve nitratlar
Antibiyotikler
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 6 |
Gıdalarda mikroorganizmaların öldürülmesi
|
Isıl İşlemlerle Muhafaza
Isıl İşlemlerde Kullanılan Yöntemler
Isıl İşlemlerin Mikroorganizmalar Üzerine Etkis
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 7 |
Gıdalarda Işınlama (Radyasyon)
|
Gıdalarda Işınlamanın (Radyasyon) Kullanımı
Işınlama Dozajları
Işınlamanın (Radyasyonun)
Mikroorganizmalar Üzerine Etkisi
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 8 |
Yarıyıl Ara Sınavı
|
Tüm haftalarda işlenen konularla ilgili öğrenci bilgi düzeyinin ölçülmesi.
|
Dersin Öğretim Üyesinin hazırladığı, sınav, rapor, ödev vb.
|
| 9 |
Yeni ve Alternatif Teknolojiler
|
. Taze Kesilmiş Meyve ve Sebzelerin Muhafazası
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 10 |
Radyofrekans (RF) Kurutma:
|
Kızılötesi (IR) Kurutma:
Atmosferik Dondurarak Kurutma (AFD):
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 11 |
Alternatif yeni ve trend gıda muhfaza yöntemleri
|
İyonlaştırıcı radyasyonun kullanımı:
|
İlgili, kaynaklar ve dersin öğretim üyesinin ders notları.
|
| 12 |
Alternatif yeni ve trend gıda muhfaza yöntemleri
|
UV-C Işığının kullanımı:
|
Related, resources and lecture notes of the course instructor.
|
| 13 |
Alternatif yeni ve trend gıda muhfaza yöntemleri
|
Darbeli ışık yöntemi ile muhafaza
Elektrolize oksitleyici su (EOW) ile muhafaza
|
Dersin öğretim elemanının ilgili kaynakları ve ders notları.
|
| 14 |
Alternatif yeni ve trend gıda muhfaza yöntemleri
|
Ozon (O3) ile muhafaza ve en güncel literatürlerde trend olan muhafaza yöntemlerinin irdelenmesi.
|
Dersin öğretim elemanının ilgili kaynakları ve ders notları.
|
| 15 |
Yarıyıl sonu sınavı
|
14 haftalık ders kapsamında öğrenci bilgi düzeyinin ölçülmesi.
|
Dersin Öğretim üyesinin hazırladığı sınav, ödev, rapor vb. gibi materyaller.
|