Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
1GMS715GASTRONOMİ ARAŞTIRMACILIĞI VE YAZARLIĞI3+0+03603.08.2024

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.)
Öğrenim Türü İkinci Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere gastronomi alanında akademik ve profesyonel araştırma yapma, bu araştırmaları yazılı olarak sunma ve gastronomi literatürüne katkı sağlama becerilerini kazandırmaktır. Öğrenciler, gastronomi yazarlığı tekniklerini ve araştırma yöntemlerini öğrenerek, bilimsel makale, rapor ve kitap yazma süreçlerini deneyimleyeceklerdir.
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında, gastronomi araştırma yöntemleri, literatür taraması, veri toplama ve analiz etme teknikleri, bilimsel yazım kuralları, akademik makale yazımı, gastronomi konulu kitap ve rapor hazırlama, araştırma sonuçlarının sunumu ve gastronomi eleştirmenliği gibi konular ele alınacaktır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders, teorik anlatımlar, bireysel ve grup çalışmaları, vaka analizleri ve uygulamalı yazım çalışmaları ile yürütülecektir. Öğrenciler, kendi araştırma projelerini geliştirerek, bu projeleri yazılı olarak sunma ve yayınlama süreçlerinde deneyim kazanacaklardır. Dersin önemli bir parçasını, görsel-işitsel materyaller ve interaktif sunumlar oluşturacaktır.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Önder YAYLA https://akbis.osmaniye.edu.tr/@onderyayla onderyayla@osmaniye.edu.tr
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar "Writing in the Kitchen: Essays on Southern Literature and Foodways" - David A. Davis
"The Gastronomy of Marriage: A Memoir of Food and Love" - Michelle Maisto
"On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen" - Harold McGee
Ders Notları Ders notları, gastronomi araştırmalarında kullanılan teknikler, yazım kuralları ve yayın sürecine dair rehberlik eden materyalleri içermektedir. Ayrıca, başarılı gastronomi yazarlarının örnekleri ve bilimsel yazım standartlarına yönelik bilgiler sunulmaktadır.

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Ödev 10 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
12
% 80

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ödevler 10 5 50
Ara Sınavlar 1 16 16
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 180

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gastronomi alanında bilimsel araştırma yapma becerisi kazanır.
2 Literatür taraması ve veri toplama tekniklerini uygular.
3 Bilimsel yazım kurallarına uygun makale, rapor ve kitap yazma yetkinliği geliştirir.
4 Gastronomi literatürüne katkı sağlayacak araştırmalar sunar.
5 Gastronomi eleştirmenliği ve yazarlığı konusunda uzmanlaşır.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gastronomi Araştırmalarına Giriş
2 Literatür Taraması ve Kaynak Kullanımı
3 Veri Toplama ve Analiz Teknikleri
4 Bilimsel Yazım Kuralları
5 Akademik Makale Yazımı
6 Gastronomi Konulu Kitap Hazırlama Süreci
7 Ara Sınav ve Değerlendirme
8 Araştırma Sonuçlarının Sunumu
9 Gastronomi Eleştirmenliği ve Yazarlığı
10 Grup Çalışmaları ve Proje Geliştirme
11 Uygulamalı Yazım Çalışmaları
12 Öğrenci Sunumları ve Değerlendirme
13 Vaka Analizleri ve Tartışmalar
14 Final Sınavı ve Geri Bildirim

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19 P20
Tüm 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=242099&lang=tr