Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
3FTT211Besin ve Sağlık2+0+02228.11.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Fizyoterapi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, besinleri satın alınması ve saklanması, özel gruplarda temel beslenme kuralları konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri, Besin güvenliği Besinlerin işlenmesi ve saklanması, Enerji dengesi, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Suda eriyen vitaminler, Yağda eriyen vitaminler, Mineraller, Su ve içecekler; konularını içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü Sunum, Soru Cevap, Beyin Fırtınası,
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Rümeysa İnce
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
Ders Notları 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005.
2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
Sınavlar 1.ara sınav 2.final sınavı

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 64

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilmesi
2 Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini sıralayabilmesi
3 Özel gruplarda beslenme kurallarını açıklayabilmesi
4 Makro ve mikro besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini sıralayabilmesi

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
2 Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
3 Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
4 Besin güvenliği 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
5 Besinlerin işlenmesi ve saklanması 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
6 Enerji dengesi 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
7 Karbonhidratlar 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
8 Ara Sınav
9 Proteinler 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
10 Yağlar 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
11 Suda eriyen vitaminler 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
12 Yağda eriyen vitaminler 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
13 Mineraller 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
14 Su ve içecekler 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
15 Sporcu beslenmesi 1. Tüzün, C., Biyokimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2005. 2. Baysal, A., Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık, 2011.
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13
Tüm 5 3 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Ö1 5 3 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Ö2 5 3 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Ö3 5 3 3 5 5 5 5 5 5 5 3 5 5
Ö4 5 3 4 5 5 5 5 5 5 5 3 5 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=290935&curProgID=5685&lang=tr