Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
1VET105BİYOKİMYA2+2+03424.10.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Laborant ve Veteriner Sağlık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Biyokimyaya giriş, enerji üretimi ve canlılık, protein kimyası, enzimlerin yapısı ve etki mekanizması, enzimlerin sınıflandırılması, enzim kinetikleri, vitaminler, karbonhidrat kimyası, karbonhidrat metabolizması, oksidatif fosforilasyon, lipid kimyası, lipid metabolizması, nükleotitler, proteinlerin sentez ve regülasyonu, hormonlar, asit baz dengesi, minerallerin öğrenilmesi.
Dersin İçeriği Biyofiziksel Kimya ve Su, Karbonhidratlar, Lipitler, Proteinler ve Nükleik Asitler, Enzimler, Mineral Maddeler, Vitaminler, Hormonlar
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ali Güngör
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1. Kalaycıoğlu L. Serpek B, Biyokimya, Nobel Yayınevi, Ankara 2021
Ders Notları 1. Kalaycıoğlu L. Serpek B, Biyokimya, Nobel Yayınevi, Ankara 2021
2. Erden İnal M. Biyokimya. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 489. Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 218. 1991
3. Ersoy E, Bayşu N, Biyokimya. Ankara Ü. Vet. Fak. Yay. Ankara, 1986
4. Aras K, Ersen G. Klinik Biyokimya. Hacettepe Taş Kitapcılık Ltd Şti. Ankara 1949

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 1 1 1
Ödevler 1 1 1
Sunum/Seminer Hazırlama 1 1 1
Ara Sınavlar 1 2 2
Uygulama 1 1 1
Laboratuvar 14 2 28
Proje 14 1 14
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 106

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Canlılarda gerçekleşen metabolik olayların öğrenilmesi
2 Karbonhidratların sınıflandırılmaları,fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir
3 Lipitlerin sınıflandırılmaları,fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir
4 Proteinlerin ve enzimlerin sınıflandırılmaları,fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir
5 Mineral maddeler, fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir
6 Vitaminlerin sınıflandırılmaları,fiziksel,kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir
7 Hormonların sınıflandırılmaları,fiziksel,kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını öğrenir

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Biyokimyaya giriş, Hücreler, Biyomoleküller
2 Aminoasitlerin yapıları, Aminoasitlerin asit baz özellikleri, Handerson hasselbach denkleminin diğer uygulamaları
3 Proteinlerin primer yapısı ve peptid bağı Proteinlerin sekonder, tersiyer, quarterner yapısı, Basit ve Bileşik yapılı Proteinler, Protein Denatürasyonu ve Katlanması
4 Proteinlerin sindirimi, amino asitlerin emilimi ve metabolizması
5 Karbonhidratlar, monosakkaritlerin adlandırılması, Glikozidik Bağ,Disakkaritler, Polisakkaritler
6 Enzimler, Enzimlerin sınıflandırılması, koenzimler, Enzimlerin özellikleri, Enzim hızını etkileyen faktörler, Enzim kinetiği, Michaelis-Menten denklemi
7 Suda çözünen Vitaminler, Yağda Çözünen Vitaminler
8 Diyetteki lipidlerin sindirimi, emilimi, sekresyonu ve kullanımı, Yağ asitlerinin yapısı, Yağ Asitlerinin sentezi, oksidasyonu ve triaçilgliserol sentezi
9 Fosfolipidlerin yapısı, Kolesterol Yapısı, Kolesterol sentezi ve Steroid Yapılı Moleküller
10 Nükleotid yapısı,DNA ve RNA Yapısı ve farkları, Replikasyon
11 Vitaminler
12 Hormonlar
13 Metabolizma

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7
Tüm 4 4 5 4 4 4 4
Ö1 5 5 5 5 5 5 5
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5
Ö6
Ö7

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=291094&curProgID=5711&lang=tr