Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
3VET205HAYVAN BESLEME VE YEM BİLGİSİ2+2+03423.10.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Laborant ve Veteriner Sağlık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Kaba ve konsantre yemlerin kullanımı, işlenmesi ve hazırlanması ile hayvan türlerine göre hayvan beslemenin temel kurallarının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yaygın görülen beslenme hastalıkları hakkında temel bilgiler verilir.
Dersin İçeriği Hayvan besleme bilimi ve tarihsel gelişimi, sindirim sistemi ve anatomisi özet bilgi, besin maddeleri ve metabolizmaları, yem ve besleme (yem, yemlerin besleme değerlerinin değerlendirilmesi, yemlerin besleme değerini etkileyen faktörler), yemler (yem maddeleri, kaba yemler, yoğun yemler, mineral ek yemleri, vitamin ek yemleri, aminoasit ek yemleri, yem katkı maddeleri, karma yem), çiftlik hayvanlarının besin madde gereksinmesi, rasyon hazırlama
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ali Güngör
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ergün A. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Uğurer Yayıncılık, 2014


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 2 2
Uygulama 14 4 56
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 116

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yem maddelerini ve yem değerlendirme sistemlerini öğrenir ve hayvan beslenmesindeki önemini kavrar
2 Sığır beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar
3 Koyun ve keçi beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar
4 Tavuk, hindi ve bıldırcın, beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar
5 At beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar
6 Köpek ve kedi beslenmesinin temel prensiplerini öğrenir ve önemini kavrar

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yem bilgisine giriş, yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması, yemlerin içerdiği besin maddeleri ve hayvan türlerine göre sindirimi
2 Yem değerlendirme sistemleri, yemlerin sindirilebilirliğini etkileyen faktörler, yemlerin besleyici ve besin maddesi değerini etkileyen faktörler, enerjinin ölçümü, proteinlerin değerlendirilmesi
3 Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri, sulu kaba yemler (yeşil yemler, silaj yemleri, çayır ve mera yemleri, kuru kaba yemler ( kuru otlar, samanlar), mera kalitesini etkileyen faktörler, mera bakımı
4 Konsantre yemler, enerji yemleri, enerji yemlerinin genel özellikleri, tahıllar, yağlar, bitkisel ve hayvansal kökenli protein yemleri, protein yemlerinin genel özellikleri
5 Buzağı ve düve beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, 0-2 ve 3-5 aylık buzağıların beslenmesi, 6-12 aylık ve 12 aylık yaştan doğuma kadarki düvelerin beslenmesi
6 Laktasyondaki ve kurudaki ineklerin beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, laktasyondaki ve kurudaki ineklerin dönemlere göre beslenmeleri
7 Besi sığırları ile koyun ve keçi beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, kuzuların (damızlık ve besi) beslenmesi, gebe ve laktasyondaki koyunlar ile koçların beslenmesi, oğlakların (damızlık ve besi), gebe ve sağmal keçiler ile tekelerin beslenmesi
9 Tavuk, hindi ve bıldırcın yemlerinin yapımında kullanılan yem hammaddeleri hakkında kısa bilgilendirme, etlik piliçlerin besin maddesi ve enerji gereksinimleri ile fizyolojik dönemlere göre beslenmeleri
10 Hindi ve bıldırcınların besin maddesi gereksinimleri ile fizyolojik dönemlere göre beslenmelerinde temel bilgiler, yem ve yemleme uygulamalarındaki türlere özgü farklılıklar
11 Yumurta tavuklarının besin maddesi ve enerji gereksinimleri ile civciv, piliç, yarka, yumurtlama öncesi ve yumurtlama dönemlerindeki beslenmelerine ait temel bilgiler
12 Hindi ve bıldırcınların besin maddesi gereksinimleri ile fizyolojik dönemlere göre beslenmelerinde temel bilgiler, yem ve yemleme uygulamalarındaki türlere özgü farklılıklar
13 Atların beslenmesinde temel bilgiler, besin maddesi gereksinimleri, kısrakların beslenmesi, bir yaşlı tayların beslenmesi, iki yaşlı tayların beslenmesi, spor atlarının beslenmesi
14 Rodentlerin ve egzotik hayvanların türlerine göre (hamster, fare,kobay, tavşan, su kaplumbağası, kafes kuşları ve süs balıkları) temel beslenme prensipleri, türlerin beslenmesinde kullanılan yem maddeleri

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7
Tüm 5 4 5 5 4 5 5
Ö1 4 5 4 4 5 5 4
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5
Ö6

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=291119&curProgID=5711&lang=tr