Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
3VET207GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ2+2+03421.10.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Laborant ve Veteriner Sağlık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı, hayvansal ve bitkisel gıdaların üretiminden tüketime kadar geçen süreçte hijyen ve sanitasyon ilkelerinin uygulanmasını öğretmek; gıdalarda mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve teknolojik işlemlerin bilimsel temellerinin kavranmasını sağlamaktır. Öğrencilerin mezuniyet sonrası mezbahalarda, süt ve et işletmelerinde veya laboratuvarlarda gıda güvenliği uygulamalarını doğru biçimde yapabilecek bilgi ve beceriye ulaşmaları hedeflenir.
Dersin İçeriği Gıda hijyeninin temel kavramları, gıda kaynaklı tehlikeler, gıda mikrobiyolojisi, sanitasyon uygulamaları, gıda işletmelerinde hijyen kontrolü, CIP (Clean in Place) sistemleri, HACCP ve ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemlerinin ilkeleri.
Et, süt, yumurta, bal, su ürünleri ve bitkisel ürünlerin teknolojik işlenme aşamaları; pastörizasyon, sterilizasyon, fermentasyon, kurutma, dondurma, tuzlama ve ambalajlama teknikleri.
Dersin Yöntem ve Teknikleri teorik bilgiler sunumlar ile, uygulama ise görsel ve ders materyalleri ile yapılmakta
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Hatice Rumeysa CEYHAN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Akçay, A. (2019). Gıda Hijyeni ve Teknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Ders Notları Sunum slaytı


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 0
Uygulama 15 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
18
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 5 75
Ara Sınavlar 1 1 1
Uygulama 15 2 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 107

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda hijyeninin temel kavramlarını ve önemini açıklar.
2 Gıda kaynaklı biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeleri sınıflandırır.
3 Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon uygulamalarını uygular.
4 HACCP ve ISO 22000 sistemlerinin temel prensiplerini açıklar.
5 Et, süt ve diğer gıdaların işlenme teknolojilerini kavrar.
6 Gıda üretiminde kullanılan ekipmanların hijyenini sağlar (CIP sistemleri).
7 Gıda güvenliği ve halk sağlığı ilişkisini yorumlar.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda Hijyenine Giriş: Temel Kavramlar ve Önemi Sunum slaytı
2 Mikroorganizmalar ve Gıdalardaki Rolü
3 Gıda Kaynaklı Enfeksiyon ve İntoksikasyonlar
4 Hijyen, Sanitasyon ve Dezenfeksiyon İlkeleri
5 Gıda İşletmelerinde Temizlik ve CIP Sistemleri
6 HACCP Sistemi ve 7 Temel Prensip
7 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
8 Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
9 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
10 Yumurtanın Hijyeni ve Teknolojisi
11 Bal ve Su Ürünlerinde Hijyenik Üretim
12 Gıdaların Ambalajlanması ve Depolanması
13 Gıda Kontrolü ve Numune Alma Yöntemleri
14 Genel Değerlendirme ve Uygulama Tekrarı

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7
Tüm 5 5 5 5 5 5 5
Ö1 5 5 5 5 5 5 5
Ö2 5 5 5 5 5 5 5
Ö3 5 5 5 5 5 5 5
Ö4 5 5 5 5 5 5 5
Ö5 5 5 5 5 5 5 5
Ö6 5 5 5 5 5 5 5
Ö7 5 5 5 5 5 5 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=291120&curProgID=5711&lang=tr