Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
3İST 219Soğutma Laboratuvarı2+1+03318.11.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Dersin amacı gıda mühendisliğinde temel olan transport mekanizmalarından ısı transferinin temellerini açıklamak ve gıda sanayindeki kullanım alanları hakkında bilgilendirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin temel mühendislik bilgilerini transfer işlemlerine uygulamalarını sağlamak, kütle transferi problemlerini tanımlama, formülasyon ve çözme yeteneklerini geliştirmek hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Isı aktarımı kapsamında ise kütle transferinin esasları ısı aktarımıyla paralel olarak verilmektedir. Faz dengesi ve ilgili diyagramlar gösterilmekte, kararlı halde moleküler difüzyonun temel prensiplerine yer verilmektedir. Ayrıca kütle transfer katsayıları için kullanılan modeller, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar, ısı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler öğretilmektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Güneş GÜNEŞER
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Geankoplis, C.J., 2012 Temel İşlemler ve taşınım Süreçleri, Güven Kitapevi,

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %50
Mühendislik Bilimleri %25
Mühendislik Tasarımı %25

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 90
Ödev 2 % 10
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ödevler 2 5 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 86

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Kütle aktarımı mekanizmalarını öğrenme
2 Matematik ve fizik derslerinde edinilen kazanımları da kullanarak, sentezleyici, çözümleyici olma yeteneğini kazanma
3 Gıda mühendisliği temel işlemlerinde kütle aktarımının yerini ve önemini kavrayabilme
4 Verilen bir kütle aktarımı sistemi için tasarım, analiz, çözümleme ve yorumlama yapabilme

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Kütle transferi nedir?
2 kütle aktarım temel mekanizmaları
3 Difüzyon teorisi, kararlı hal kütle aktarımı
4 Moleküler Difüzyon, kararlı hal kütle aktarımı
5 Moleküler Difüzyon, kararlı hal kütle aktarımı
6 Zorlamalı taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları
7 Zorlamalı taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları
8 arasınav
9 Doğal taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar
10 Doğal taşınım, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar
11 Sıvılarda kütle transfer
12 Sıvılarda kütle transfer
13 Jellerde ve katılarda kütle transferi
14 Jellerde ve katılarda kütle transferi
15 Jellerde ve katılarda kütle transferi
16 final

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Tüm 5 5 5 3 1 1 3 1 3 3 2
Ö1 4 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4
Ö2 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5
Ö3 5 4 3 3 3 3 3 4 4 4 4
Ö4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=291715&lang=tr