Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
4İST210Kalite Kontrol3+0+03318.11.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Endüstriyel gelişmelere bağlı olarak gelişen kalite kontrol sistemleri içerisinde kullanılan önemli bir teknik alan Kalite Kontrolün temel ilkelerini kavrayabilme, uygulamalarını yapabilme.
Dersin İçeriği Bu ders; temel kalite kontrol kavramlarını, kalite kontrolünün tarihçesini, istatistiki kalite kontrol kavramlarını, kontrol kartlarını, muayene örnekleme yöntemlerini içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Güneş GÜNEŞER
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar öğretim görevlisi ders notu


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 50
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 16 2 32
Sınıf Dışı Ç. Süresi 16 1 16
Ödevler 1 2 2
Ara Sınavlar 2 5 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 65

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 1. Kalite Kontrolünün Tanımı ve Öneminin kavranılması.
2 2. İstatistiki Kalite Kontrol Kavramları ve Yöntemlerinin bilinmesi.
3 3. İhtimal Dağılımlarının öğretilmesi
4 4. Kalite Problemlerinde 7 Aracın tanıtılması
5 5. Süreç (Proses) ve Makine Yeterliliğinin kavranılması
6 6. Üretimde Muayene ve Kabul Örneklemesi

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Kalite kontrolun tanımı, yöntemleri, üretim ve kalite kontrol arasındaki ilişki, kalite kontrol biriminde bulunan ölçme ve kalite kontrol cihazları.
2 Ham madde, yarı mamul ve bitmiş ürünlerin kalite kontrol işlemlerinin açıklanması, cihazların standartları,
3 İstatistiki kalite kontrol kavramı, üstünlükleri, teknikleri.
4 Merkezi eğilim ölçüleri: aritmetik ortalama,medyan, mod.
5 Değişim ölçüleri: aralık ve standart sapma.
6 İhtimal dağılımları: Hipergeometrik dağılım, poisson dağılımı.
7 Normal dağılım (çan eğrisi), uygulamadaki önemi.
8 ARA SINAV
9 Kalitede 7 araç: histogram, pareto analizi.
10 Kılçık diyagramı ve örneği, kontrol şemaları, şema tipleri.
11 Süreç ve makine yeterliliği, arttırılması.
12 Süreç yetenek indeksleri. Makine yeteneği.
13 Üretimde muayene ve kabul örneklemesi: Türk Standartlarına göre numune alma planları
14 Philips standart numune alma sistemi, Dodge-Romig numune alma sistemi.

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Tüm 2 2 1 3 2 3 1 5 2 1 4
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4
Ö5
Ö6

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=291780&lang=tr