Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
4İST224İklim Laboratuvarı2+1+03309.11.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Laboratuvar çalışmalarında gerekli ön bilginin alınması ve Laboratuvar çalışmalarında genel ve kişisel güvenliğin sağlanması
Dersin İçeriği Çeşitli analiz dersleri ve uygulamaları öncesinde Laboratuvarların tanıtılması, genel ve kişisel güvenliğin sağlanması, ayarlı standart çözeltilerin hazırlanması, Laboratuvar araç ve gereçlerin kullanılması uygulamaları
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Ö.Faruk Gamlı
Dersi Verenler Öğr. Gör. ALİ BURAK YAVUZ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar [1] Altan, A. 1995. Laboratuvar Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:36, Adana [2] Weaver, C.M. and Daniel, J.D. 2003. The Food Chemistry Laboratory: A Manual for Experimental Foods, Dietetics, and Food Scientists, Vol. 16, ISBN 0849312930 CRC Press, Boca Raton, FL 2003
Ders Notları Ders Sunuları
Altan, A. 1995. Laboratuvar Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:36, Adana
Weaver, C.M. and Daniel, J.D. 2003. The Food Chemistry Laboratory: A Manual for Experimental Foods, Dietetics, and Food Scientists, Vol. 16, ISBN 0849312930 CRC Press, Boca Raton, FL 2003

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Fen Bilimleri %30
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Uygulama 3 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
5
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Ödevler 3 12 36
Sunum/Seminer Hazırlama 3 12 36
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 131

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek
2 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak
3 Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini belirleme ve etkin kullanabilmek
4 Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme, takımlarda sorumluluk alabilme veya bireysel çalışma yapabilme becerisi ile donatılmış olmak
5 Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak
6 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazandırmak
7 Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak
8 İş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak
9 Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazandırmak
10 Sanayi ve hizmet sektöründeki üretim süreçlerini yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Analiz Yöntemleri Altan, A. 1995. Laboratuvar Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:36, Adana Weaver, C.M. and Daniel, J.D. 2003. The Food Chemistry Laboratory: A Manual for Experimental Foods, Dietetics, and Food Scientists, Vol. 16, ISBN 0849312930 CRC Press, Boca Raton, FL 2003
2 Kimyasal Bağlar
3 Laboratuvar Çalışmalarında Genel ve Kişisel Güvenlik (Genel Önlemler ve Olası Laboratuar Kazalarının Önlenmesi İçin Çalışmalar Sırasında Uyulması Gereken Önlemler)
4 Laboratuvar Kazalarında İlk Yardım
5 Malzemelerinin Tanıtılması, Kantitatif Analizde Hata Kaynakları ve Hataların azaltılması İçin Alınan Önlemler
6 Çözeltiler (Gerçek Çözeltiler) ve Çözeltilerin Hazırlanması
7 Çözeltide Çözünen Madde Miktarının Belirtilmesi
8 İyonlaşma, Kütleler Etkisi Yasası
9 Ara Sınav
10 Asitlik-Bazlık
11 Kompleksleşme, Yükseltgenme-İndirgenme
12 Kompleksleşme, Yükseltgenme-İndirgenme
13 İndikatörler
14 Dersin Değerlendirilmesi

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Tüm 5 5 4 3 4 3 2 2 2 5
Ö1 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö2 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö3 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö4 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö5 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö6 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö7 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö8 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö9 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5
Ö10 5 5 5 3 4 3 2 2 2 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=291874&lang=tr