Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
4MVU214Konaklama Muhasebesi3+0+03318.08.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Konaklama muhasebesiyle ilgili temel kavramları tanımlayabilme. Konaklama muhasebesinin özeliklerini kavrama. Konaklama işletmelerinde maliyet kar belirledikten sonra işletmenin temel finansal tabloları düzenleyebilme.
Dersin İçeriği Konaklama işletmeleri organizasyonu ve muhasebe işlemleri. Konaklama işletmelerinde resepsiyon muhasebesi, Yiyecek-içecek bölümü muhasebesi, işçilik, ücret , oda, yemek maliyetleri tesbiti
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Sultan EROL AYGÜN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Konaklama İşletmelerinde Muhasebe uygulamaları, Yrd.Doç.Dr. Murat AZALTUN, Yrd.Doç.Dr. Ergün KAYA, Ankara, 2010.
Ders Notları Yrd.Doç.Dr. Murat AZALTUN, Yrd.Doç.Dr. Ergün KAYA, Konaklam İŞletmelerinde Muhasebe Uygulamaları, Detay Yayıcılık, 3. Baskı, 2010


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 1 15
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 85

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Konaklama muhasebesiyle ilgili temel kavramları tanımlayabilme.
2 Konaklama muhasebesinin özeliklerini kavrama.
3 Konaklama işletmelerinde maliyet kar belirledikten sonra işletmenin temel finansal tabloları düzenleyebilme.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Konaklama işletmelrin organizasyonu, tanımı
2 Ülke ekonomisine katkıları
3 Otel işletmelerinin tanımı, sınıflandırılması
4 Tek düzen muhasebe muhasebe sisteminin konaklama işletmelerine uygulama şekilleri
5 Konaklama işletmelerinde resepsiyon muhasebesi
6 Respsiyonun tanımı, görevi ve muhasebe
7 Yiyecek içecek bölümünün muhasebeleştirilmesi
8 Konaklama işletmelerinde işçilik ve ücretler
9 Ara Sınav
10 İşçilik giderleri
11 Hizmet üretim giderleri
12 Oda ve yemek maliyetlerinin tesbiti
13 Hizmet üretim maliyetini belirleme
14 Örnek problem çözümü

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5 4 5 4 4 5 4 5 4 5 4
Ö1 4 5 3 4 5 4 5 4 5 4 5
Ö2 5 5 5 4 5 4 5 4 3 5 4
Ö3 2 5 3 5 4 5 4 5 4 5 4

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=292905&lang=tr