Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
4SBT228Hijyen ve Sanitasyon2+0+02218.08.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu ders ile öğrenciye, çalışma ortamında, hijyen kurallarına
göre sanitasyonu sağlama konularının yeterlikleri
kazandırılacaktır.
Dersin İçeriği Hijyen ve sanitasyon kavramları, üretim alanlarında hijyen ve sanitasyon, genel kullanım alanlarında hijyen ve sanitasyon, gıda güvenliği, personel hijyeni, Katı Atık Yönetimi Süreci, Kalite sistemleri
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr. Gör. Agah Gökcen ARSLAN
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Sanitasyon ve Hijyen Eğitimi Rehberi - Türkan Kutluay Merdol Hatiboğlu Yayıncılık
Ders Notları Öğretmen Ders Notları
Kayardı, S. 2005;Gıda Hijyeni ve Sanitasyon

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ödevler 13 2 26
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 84

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Hijyen ve sanitasyon kavramlarını tanımlar.
2 Hijyenik temizlik uygulamalarını açıklar ve hijyenik temizlik uygulamalarında kullanılan maddeleri listeler.
3 Kişisel Hijyen uygulamalarını açıklar.
4 Temiz suyun sağlanması ve sanitasyonu kavramlarını açıklar.
5 Gıda hijyeni kavramını açıklar.
6 Toplu yaşam ortamlarında hijyen kavramını açıklar ve yapılması gerekenleri sınıflandırır.
7 İş yeri hijyeni kavramını açıklar
8 Özel konularda hijyen kavramını açıklar.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Hijyen ve Sanitasyonun tarihçesi, kavramı, önemi ve ilgili tanımlar.
2 Hijyenik Temizlik Uygulamaları ve Kullanılan Maddeler
3 Kişisel Hijyen Uygulamaları
4 Toplu Yaşam Ortamları ve Hijyen-I
5 Toplu Yaşam Ortamları ve Hijyen-II
6 Temiz Suyun Sağlanması ve Sanitasyon-I
7 Ara Sınav
8 Temiz Suyun Sağlanması ve Sanitasyon-II
9 Gıda Hijyeni-I
10 Gıda Hijyeni II
11 İş Yeri Hijyeni
12 Özel Konularda Hijyen-I
13 Özel Konularda Hijyen-II
14 Final Sınavı

 
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Tüm 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Ö3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Ö4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö6
Ö7
Ö8

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.osmaniye.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=292984&lang=tr